Vaardig, niet vaardig, of er een beetje tussenin?

Vaardig, niet vaardig, of er een beetje tussenin?

Geplaatst op 27 februari 2013, door Cas Bakker(casbakker@2xplain.nl)

Als ik de laatste jaren HR- of Salarismanagers spreek over hun opleidingsbehoeften, hebben we het steeds minder vaak over vaktechniek. De vaktechnische kennis wordt als vanzelfsprekend verondersteld. U moet natuurlijk up to date blijven, maar dat is logisch. Daar bieden we ook al jaren de nodige informatie voor aan, die regelmatig aan de eisen van de tijd wordt bijgesteld. Uw persoonlijke vaardigheden, daar wordt steeds meer van verwacht.

Wijzigende rol

Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Geen twee functies zijn tegenwoordig nog gelijk. Vroeger, ik bedoel heel kort geleden en voor een enkeling nu nog, was de rol van de personeels- en salarisadministrateur over het algemeen administratief en gericht op juiste verwerking van mutaties en draaien van goede loonstroken. Veel salarisadministrateurs konden in hun eigen omgeving de hele dag rustig hun werk doen. Als ze dat goed deden werden ze zelfs na het vallen van de loonstroken weinig gestoord door in- of externe klanten. Dat waren nog eens tijden. Inmiddels reiken uw klanten steeds meer mutaties digitaal aan en krijgt u steeds meer vragen. En als u de complexe mutaties nog zelf doet, dan gaat dat altijd gepaard met veel communicatie om de complexe situatie 100% scherp te krijgen.

Welke vaardigheden worden van u gevraagd?

De kwaliteit van uw vaktechniek is dus vanzelfsprekend geworden. Maar tegenwoordig wordt dat steeds vaker ook van uw persoonlijke vaardigheden verwacht. Volgens mij kun je het vakgebied niet over één kam scheren. Niet alle salarisprofessionals worden adviseur, sommigen worden controleur, sommigen worden specialisten op een deelgebied. Maar overall kan gesteld dat communicatieve vaardigheden in toenemende mate belangrijk zijn. Iedereen heeft daarin weer zijn eigen aandachtspunten. Soms is dat telefonisch contact, mensen aanspreken op hun verplichtingen, conflicthantering, advisering, presentatie…

Conclusie

De HR- en Salarisprofessional kon op vaktechnische vaardigheden al nooit stil zitten. Daar zijn de laatste jaren nadrukkelijk persoonlijke vaardigheden bijgekomen.

Naar alle blogs

Docnr: 43413