Snapt u het nog?

Geplaatst op 22 mei 2019 door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl 

Onder de titel “Wetgeefdrang” schreef ik afgelopen januari in deze PayRollBlog hoe wetgeving een steeds kortere doorlooptijd lijkt te hebben en steeds sneller in elkaar geflanst lijkt te worden. Ik heb niet de illusie dat mijn blogs het Binnenhof bereiken, maar was wel aangenaam verrast om te zien dat Eerste Kamerleden bedenkingen hadden bij de Wet arbeidsmarkt in balans, onder meer omdat de voorloper van de WAB, de Wet werk en zekerheid (WWZ) nog niet eens geëvalueerd is. Er komt dus al nieuwe wetgeving voordat de resultaten van de oude wetgeving bekend zijn. Dat is niet alleen voorbarig, maar ook in toenemende mate onwerkbaar voor degenen die de wetten moeten uitvoeren. In dit geval voor u dus.

De Eerste Kamer had ook bedenkingen bij de, ook door de Raad van State gesignaleerde, onduidelijkheid in de definitie van payrolling, die haast onvermijdelijk tot juridische procedures zal gaan leiden. En Eerste Kamerleden vroegen zich af of Belastingdienst en UWV wel op tijd klaar zouden zijn voor de premiedifferentiatie die op 1 januari 2020 in moet gaan. Een terechte twijfel, aangezien er nog al eens wat mis gaat in de systemen van die organisaties.

Minister Koolmees is echter optimistisch van aard. UWV en Belastingdienst zitten vrijwel op schema, en juridische procedures moeten we maar voor lief nemen. En de evaluatie van de WWZ had weliswaar best interessante inzichten kunnen bieden, maar daar gaan we niet op wachten. “We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan” schreef Herman van Veen 40 jaar geleden al, maar daarbij had hij vast de wetgever niet voor ogen; die nam toen nog de tijd voor een wet.

Gelukkig bestaat de Eerste Kamer uit allemaal wijze mannen en vrouwen, die speciaal tot taak hebben om de wetgeving met een wat ruimere, overkoepelende blik te beoordelen. Je zou dus verwachten dat die de minister zullen vragen om eerst maar eens de bezwaren weg te nemen. Helaas lijkt dat niet het geval. Zoals het er nu naar uitziet wordt de WAB op 28 mei aangenomen, met de toezegging van de minister om enkele kleine aanpassingen door te voeren. We moeten rennen ….. et cetera. Ik vermoed dat de minister vooral ongeduldig is omdat de samenstelling van de Eerste Kamer gaat veranderen. Het doordrukken van een wet is blijkbaar belangrijker dan het grondig opstellen ervan en het wegnemen van relevante bezwaren.

RTL Nieuws berichtte afgelopen week over onbedoelde effecten van ondoordachte wetgeving. De stimuleringsmaatregelen voor elektrische zakenauto's zijn zodanig vormgegeven dat het veel voordeliger is om een zwaar vervuilende youngtimer te rijden. Met een dikke BMW uit 2000 is de bijtelling bijna drie keer zo laag als bij een Tesla en ruim drie keer zo laag als bij een nieuwe benzineauto die maar half zoveel uitstoot heeft. Volgens staatssecretaris Snel is dat echter niet in strijd met de groene doelstellingen van het kabinet. Snapt u het nog?

Praat mee op Discussiegroep salarisadministratie op LinkedIn of volg ons via www.facebook.com/2xplain of


Naar alle blogs

Docnr: 134371