Fitnessen met de vrije ruimte

Fitnessen met de vrije ruimte

Geplaatst op 26 mei 2015, door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl)

"Mag ik andere sportieve inspanningen dan fitness onderbrengen in de vrije ruimte?" vroeg een lezer aan onze Loonpostredactie. Die vraag legt een van de meest wijdverbreide misverstanden rond de werkkostenregeling bloot. De staatssecretaris, de adviseurs, de media en zelfs vrijwel alle vakbladen blijven maar hardnekkig beweren dat vergoedingen in de vrije ruimte gebracht kunnen worden.

 

Van de staatssecretaris kan ik me dat voorstellen: "onder de vrije ruimt brengen" klinkt heel voordelig, terwijl "met 80% eindheffing belasten" veel minder aantrekkelijk klinkt. Toch kunt u formeel echt niets anders dan bepaalde vergoedingen als eindheffingsloon aanwijzen. De 80% eindheffing wordt vervolgens berekend over het totaal, na aftrek van de vrije ruimte.

Het lijkt een beetje op spijkers op laag water zoeken om over de terminologie te zeuren, maar door een onderscheid tussen eindheffingsloon en vrije ruimte te suggereren maakt de staatssecretaris de regeling weliswaar aantrekkelijker, maar schept hij nodeloze verwarring. Zie daarover ook deze blog. Als je fitnessen beschouwt als "druk bewegen om er beter van te worden" is de staatssecretaris hier dus aan het fitnessen met de vrije ruimte.

Mijn advies aan iedereen: vergeet die vrije ruimte en praat alleen over eindheffingsloon. Die vrije ruimte is niet meer dan een soort belastingvrije voet. Maar ja, om die term te snappen moet je intussen zowat mijn leeftijd hebben.

Naar alle blogs

Docnr: 87984