De (verborgen) kosten van cursussen

Geplaatst door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl) op 14 juni 2016

Heeft u wel eens met zo'n goedkope luchtvaartmaatschappij gevlogen? Dan kent u het verschijnsel wel dat er na het boeken van uw ticket nog allerlei kosten bij komen. Bagage mee? Kassa! Stoel reserveren? Afrekenen graag! En wilt u dan uiteindelijk afrekenen, dan moet u ook nog eens extra betalen voor het betalen. Het zijn overigens niet alleen de Ryanairs en Easyjets die dat doen; ook "onze" KLM berekent extra kosten als u uw stoel vooraf wilt reserveren.

Nu vraagt u zich wellicht af waarom ik dit op een PayRollBlog aan de orde stel. Het is weliswaar bijna vakantietijd, maar uw vakantiereiskosten zijn geen gerichte vrijstellingen, worden nooit op nihil gewaardeerd en worden evenmin als eindheffingsloon aangewezen. Mijn simpele reden: ook in de wereld van cursussen en trainingen wordt deze manier van pricing, zoals dat tegenwoordig ook in het Nederlands heet, toegepast. En ik erger me daar aan.

Extra betalen voor lunch en stoel...

Ik erger me er aan als ik online iets koop en dan administratie- of handlingskosten moet betalen. Ik erger me als ik een filmhuiskaartje koop en dan betaalkosten moet betalen. En ik erger me als ik een vliegticket boek en dan voor een stoel moet betalen. En dat alles niet omdat ik vind dat de leverancier die kosten niet mag doorberekenen, maar omdat ik vind dat kosten die onlosmakelijk met het product verbonden zijn ook meteen in de prijs verwerkt moeten worden. Waar ik me dus in feite aan erger is dat een leverancier zijn product goedkoper doet lijken dan het is.

Kunt u het zich voorstellen? U wilt bijvoorbeeld een update salarisadministratie volgen en vindt verschillende aanbieders. Uw voorkeur gaat uit naar een cursus overdag en vindt uiteindelijk twee vergelijkbare aanbieders. Bij de een betaalt u 2 tientjes meer dan bij de ander. Geen groot verschil, maar waarom zou u meer betalen? U kiest dus de goedkoopste cursus en komt er tijdens het reserveren achter dat u nog € 25,- voor de koffie, thee en lunch moet betalen en, hoe verzinnen ze het, ook nog eens € 29,50 voor de zaal. Die 25 euro kunt u nog wel besparen door een thermoskan en broodtrommeltje mee te nemen, maar de zaal zal u toch echt in moeten om de dag te kunnen volgen. Bij KLM kunt u bovendien nog kiezen voor een plaatsje aan het raam of bij de nooduitgang; een keuze die in een cursuslokaal overbodig is.

...of juist inclusief treinretour

De betreffende opleider hoopt natuurlijk dat u de eenmaal in gang gezette boeking afmaakt, en aangezien het niet bepaald 's lands kleinste opleider is, heeft hij daar blijkbaar ook gelijk in. Zeker als u de kosten zelf niet hoeft te betalen, zal u het er misschien maar bij laten. Opnieuw gaan uitzoeken en boeken kost tijd, en daar heeft u nou juist niet genoeg van.

Ik vind echter dat de cursusprijs alle kosten moet dekken die met de cursus te maken hebben. Dat is immers niet meer dan normaal. U moet eten, drinken en zitten, dus lunch, zaal, catering en cursusmateriaal kunnen gewoon in de cursusprijs worden opgenomen. Bij de studiedagen, leergangen en vaardigheidstrainingen die ik voor 2Xplain organiseer is zelfs de parkeerkaart of een 1e klas treinretour inbegrepen.

Kies voor transparantie

Zoekt u een cursus, kijk dan dus verder dan de basisprijs. Natuurlijk hoop ik dat uw conclusie is om voortaan cursussen bij 2Xplain te volgen. Maar ik hoop vooral dat u kiest voor een opleider die een open systeem van pricing hanteert en niet met verborgen meerkosten aan komt zetten. Laten we het prijsvechten maar aan de luchtvaart overlaten.

 

Relevante links:

Naar alle blogs

Docnr: 101269