Tijdelijk toegankelijk document uit PayRoll Kennisbank PRO

Wat houdt zorgplicht in bij pensioenen?


Via verschillende kanalen kun je informatie inwinnen over hoe je moet omgaan met je zorgplicht als werkgever richting je werknemers in het veranderende pensioenlandschap. Kun je hierbij achteroverleunen en de informatie over het pensioen van je werknemers overlaten aan je pensioenuitvoerder? Of heb je zelf ook een zorgplicht richting je werknemers? Beide zijn van groot belang. Je kunt in ieder geval gebruikmaken van de informatie van de pensioenuitvoerder, maar je dient ook zelf als 'goed werkgever' je werknemers correct te informeren over de pensioenregeling.

Tegenwoordig helpt AI (Artificial Intelligence) hierbij, maar durf je hierop te vertrouwen? Of lees je liever deze rubriek? Misschien wel een beetje van beide. AI kan je op weg helpen, maar je moet hierbij zeker kritisch blijven. Probeer zelf de risico’s voor je werknemers in kaart te brengen en wijs hen hier regelmatig op.
In deze editie kijken we naar de informatie die je werknemers ontvangen of gaan ontvangen rondom de overgang naar de nieuwe pensioenregeling. En naar de vraag waar je als werkgever op moet letten om zorgen voor morgen te voorkomen.

Wanneer verplichting?

De zorgplicht van de werkgever over pensioen is geen vastomlijnd kader. Natuurlijk is er rechtspraak waarin kaders worden aangegeven, maar die gelden vaak voor specifieke gevallen. Als werkgever is het vooral belangrijk om de voordelen, nadelen en risico’s op een rij te zetten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door na te gaan welke informatie relevant is bij de indiensttreding van je werknemers, bij uitdiensttreding en bij tussentijdse wijzigingen.

 

Keuzes en risico's

Met name daar waar werknemers keuzes moeten maken, komen vaak extra risico’s naar voren. Bijvoorbeeld als bepaalde gegevens niet correct bij de pensioenuitvoerder staan geregistreerd of als iets helemaal niet is besproken. Dit geldt ook bij uitdiensttreding: bespreek keuzes binnen de pensioenregeling met je vertrekkende werknemers, zoals de mogelijkheid van waardeoverdracht naar een nieuwe pensioenuitvoerder of de keuze om de pensioenregeling geheel of deels voort te zetten.

Periodiek programma

Maak een periodiek programma waarin je de pensioenregeling bespreekt. Niet alleen bij grote veranderingen zoals nu, maar bouw dit structureel in wanneer je met je werknemers over arbeidsvoorwaarden spreekt. Een werkgever is verplicht zijn werknemers goed te informeren over de arbeidsvoorwaarden, waaronder pensioen. Doe je dat niet, dan loop je het risico aansprakelijk gesteld te worden, wat kan leiden tot aanzienlijke schadevergoedingen.

Extra wijziging

Naast de veranderingen die voor alle pensioenregelingen gelden, geldt er voor de pensioenregeling bij een pensioenfonds een belangrijke extra wijziging. De Pensioenwet gaat ervan uit dat alle opgebouwde pensioenen van je werknemers (en ook die van voormalige werknemers en pensioengerechtigden) in de bestaande regeling worden omgezet naar de nieuwe regeling. Dit wordt invaren genoemd.
Als werkgever moet je onderzoeken of deze omzetting niet onevenredig ongunstig is voor jezelf of je werknemers. Ook moet je de gevolgen van de nieuwe regeling bespreken en vastleggen. Gebruik hierbij de informatie van je pensioenfonds, bijvoorbeeld van hun website.

<="" a="" title="Terug naar de inhoudspagina van 'Zorgen voor morgen'" href="DocNews.aspx?Layout=PRM-ZORG" target="MainWindow" alt="PayRoll Magazine Online - Zorgen voor morgen">

Wet- en regelgeving
Externe links
Overige informatie
/prol/
Docnr: 243388