Tijdelijk toegankelijk document uit PayRoll Kennisbank PRO

Update financiële voordelen werkgever


De wetgever heeft voor de werkgever diverse voordelen in het leven geroepen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen dan wel te houden. Hierin zijn de afgelopen tijd wat wijzigingen opgetreden. Tijd voor een update.

Loonkostenvoordeel (LKV)

Een werkgever ontvangt het LKV bij het in dienst nemen van een werknemer die:

  1. uitkeringsgerechtigd en minimaal 56 jaar oud is (LKV oudere werknemer); of
  2. arbeidsgehandicapt is; of
  3. onder de doelgroep van de banenafspraak valt.

LKV oudere werknemer

Het LKV oudere werknemer dat is verleend voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen op of na 1 januari 2024 is per 1 januari 2025 verlaagd en zal worden afgeschaft per 1 januari 2026. Voor dienstbetrekkingen die zijn begonnen vóór 1 januari 2024 wordt het LKV ouderen niet verlaagd noch afgeschaft. In tabel 1 is dit schematisch weergegeven. Ter illustratie: een werkgever had voor een werknemer die op 1 maart 2024 in dienst is getreden en voldoet aan de voorwaarden, voor de tien resterende maanden in 2024 recht op een bedrag van € 3,05 per uur. Voor de uren gemaakt in 2025 heeft de werkgever recht op het verlaagde bedrag van € 1,35 per uur. Vanaf 1 januari 2026 heeft de werkgever voor deze werknemer geen recht meer op het LKV oudere werknemer.

 

De stapsgewijze afschaffing van het LKV oudere werknemer is gekozen om te voorkomen dat werkgevers plotseling zonder tegemoetkoming komen te zitten en tijd hebben om zich aan te passen.

LKV arbeidsgehandicapte werknemer

Het LKV (herplaatsen) arbeidsgehandicapte werknemer gold tot 2025 alleen als de gehele of gedeeltelijke hervatting bij de werkgever in de eigen functie of in een andere functie, plaats had gevonden nadat recht bestond op een WIA-uitkering.
Vanaf 2025 zijn de voorwaarden verruimd en kan de werkgever het LKV over 2025 ook krijgen als de werknemer het werk hervat voordat hij recht heeft op een WIA-uitkering. De werkgever krijgt het LKV dan vanaf de datum dat de WIA-uitkering ingaat. Werknemers mogen dus al tijdens de wachttijd het werk hervatten, zonder dat dit het loonkostenvoordeel belemmert. Werkhervatting mag zowel binnen de eigen functie als in een nieuwe functie plaatsvinden. Dit stimuleert werkgevers om werknemers vroegtijdig te laten re-integreren. Tevens ondersteunt dit een inclusievere arbeidsmarkt en biedt het werknemers een soepelere terugkeer naar werk. Voor werkgevers verlaagt het de drempel om arbeidsbeperkten in dienst te houden door te herplaatsen.

LKV banenafspraak

De regering wil de doelgroepverklaring LKV-Banenafspraak structureel maken in plaats van op aanvraag. Hierdoor hoeven werkgevers en werknemers dit straks niet meer aan te vragen en wordt de maximale looptijd niet langer begrensd. De beoogde invoeringsdatum is 2026 dan wel 2027.

 

Jobcoaching

Een jobcoach begeleidt mensen bij hun zoektocht naar een baan. Ook ondersteunt een jobcoach de zieke of gehandicapte persoonlijk bij een trainings- en inwerkprogramma. De jobcoach is bestemd voor personen die:

  • door hun ziekte of handicap langdurig problemen ondervinden bij het uitoefenen van werkzaamheden. Om dit te beoordelen vindt er soms een onderzoek door een verzekeringsarts plaats
  • werken met een arbeidsovereenkomst of proefplaatsing via UWV

Een jobcoach kan iemand binnen de organisatie zijn of extern zijn. Een externe moet van een door UWV erkende jobcoach(organisatie) zijn. Deze is gecertificeerd en legt verantwoording af aan UWV. Op uwv.nl/nl/jobcoach staat een lijst met erkende jobcoachleveranciers. Voor zowel interne als externe jobcoaching gelden de volgende voorwaarden:

  • de duur van de dienstbetrekking bedraagt ten minste 3 maanden; én
  • betrokkene werkt in deze dienstbetrekking minimaal 8 uur per week.
Deze voorwaarden gelden vanaf januari 2025. Eerder ging het om een dienstverband van minimaal 6 maanden gedurende minimaal 12 uur per week en moest er minimaal 35% van het wettelijk minimumloon worden verdiend.

 

Aanvraag kostenvergoeding

De ondersteuning van een jobcoach kan intensief of minder intensief zijn. Om de kosten voor een jobcoach vergoed te krijgen, vult de werknemer samen met de jobcoach het formulier 'Aanvraag jobcoach' in via uwv.nl/nl/jobcoach.
Elk half jaar maakt de jobcoach een rapportage. Hierin staat of de ondersteuning van de jobcoach nog nodig is en of het niveau van ondersteuning nog passend is. Bij deze rapportage hoort ook:

  • de beoordeling van de werknemer;
  • de beoordeling van de werkgever;
  • het formulier Wijziging gegevens voorziening jobcoach (indien nodig).

Deze stukken zijn te downloaden via uwv.nl/nl/leveranciers/inkoop-voorzieningen/rapportage-jobcoaching.

Wet- en regelgeving
Overige informatie
/prol/
Docnr: 246628