Employability gaat over u zelf

Blogs

Employability is een van die modieuze termen waar iedereen wel een bepaald idee bij heeft, maar waarvan veel minder mensen weten wat het nou eigenlijk precies inhoudt. We weten dat het een belangrijk instrument is voor HR en werkgevers om werknemers gemotiveerd te houden, maar beseffen vaak niet dat employability geen van boven aangestuurde situatie is, maar een combinatie van eigenschappen die we volledig zelf in de hand hebben. Kort gezegd gaat het om de mate waarin u in staat bent uw huidige werk met voldoening te verrichten en zodanig in te spelen op veranderingen dat u dat ook in de toekomst kunt blijven doen. Het draait om duurzame inzetbaarheid, om maar een andere modieuze term te gebruiken. Wie al een tijdje meedraait in het salarisvak heeft het belang daarvan al ruimschoots ervaren. Er zijn weinig administratieve functies waarin de veranderingen zo snel gaan.

Hoe vergroot u uw employability?

Het antwoord op die vraag ligt nogal voor de hand.

  1. Houd vakkennis op peil en blijf die ook steeds verbreden en verdiepen; 
  2. Weet wat er speelt in uw vakgebied: welke nieuwe ontwikkelingen komen eraan? Bent u daar voldoende op voorbereid en in staat om er op in te spelen? 
  3. Kijk ook eens over de grenzen van uw vakgebied heen. Wat zijn uw mogelijkheden als uw huidige functie verdwijnt, of zodanig verandert dat u er niet meer in past of wilt passen?

Hoewel het bij employability dus uitdrukkelijk om u zelf gaat, ligt er wel degelijk ook een belangrijke taak bij de werkgever. Zeker nu personeel schaars is, zal die er alles aan gelegen zijn om zijn goede vakmensen te behouden. Een goede werkgever zorgt dus voor een omgeving waarin werknemers aan hun employability kunnen werken, en stimuleert hen om dat ook daadwerkelijk te doen.

Neem initiatief

Het initiatief moet u echter niet aan uw werkgever laten, maar zelf in handen nemen, al is het alleen maar omdat initiatief nemen tot een van de belangrijke competenties behoort. Kijk eens naar de hiervoor genoemde 3 punten en probeer voor uzelf de vragen te beantwoorden. Hoe ziet mijn werk er over 2 of 3 jaar uit? Waar zit ik goed qua kennis en vaardigheden? Op welke punten kan ik bijspijkeren?

U hoeft het niet alleen te doen

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om in de toekomst van uw vakgebied te kijken, zeker als u dat in uw eentje moet doen. Op 6 november kunt u dat daarom met uitsluitend vakgenoten doen, tijdens de door Paul van Groen geleide studiedag Employability voor de salarisadministrateur. Wat zijn de ontwikkelingen, welke kansen vloeien daar voor u uit voort en met welke competenties bent u daar optimaal op voorbereid? Een dag die volledig gebaseerd is op de praktijk van de salarisadministratie en die niet beter kan worden omschreven als in de beoordeling door een van de deelnemers: ”Verhelderend om eens stil te staan bij de toekomst van ons vak en dus van onszelf.”

Kijk vooruit en kom meepraten over uw toekomst. Klik hier voor het programma en om uw plaats te reserveren.

Heeft u vragen over deze of andere studiedagen van 2Xplain, mail of bel mij dan even.

Cas Bakker 
casbakker@2xplain.nl
(040) 2 947 957


DocNr: 128088

x
Deze website gebruikt cookies. Bekijk de privacy verklaring voor meer informatie. Privacy verklaring. Prima!