Tijdelijk toegankelijk document uit PayRoll Kennisbank PRO

Ziekte en vakantie

Ziek worden in het buitenland

Als een werknemer ziek wordt tijdens een verblijf in het buitenland, moet hij zich bij zijn werkgever ziek melden met vermelding van zijn precieze adres in het buitenland. Als de werknemer bij ziekte recht heeft op een ZW-uitkering (en ook als de werkgever daar niet direct zeker van is) moet de ziekmelding vanuit het buitenland zo snel mogelijk aan UWV worden doorgegeven.

Ziek worden in verdragsland

Welke procedure verder moet worden gevolgd als een werknemer zich ziek meldt vanuit het buitenland is afhankelijk van de vraag of hij zich in een land bevindt waarmee Nederland een verdrag over de sociale zekerheid heeft gesloten, waarin ook een paragraaf over ziekte staat. Als de werknemer zich bevindt in een EU-land, een EER-land of een verdragsland, moet hij zich binnen drie dagen melden bij de dichtstbijzijnde uitvoerder van de sociale verzekeringen in het land waarin hij verblijft. Adressen van deze uitvoerders zijn verkrijgbaar bij UWV. Als de werknemer zich daar meldt, wordt hem meestal gevraagd een verklaring over te leggen van de arts die hem behandelt. De werknemer moet het buitenlandse kantoor vragen de gegevens zo spoedig mogelijk aan UWV door te geven. Op de website van het UWV is hierover meer informatie te vinden: verdragslanden UWV.

Let op
Als de werknemer in een EU/EER-lidstaat verblijft, dan mag hij niet voor een medische controle naar Nederland worden geroepen.

Gaat het om een werknemer met recht op loondoorbetaling, dan moet de werkgever afspraken met de arbodienst maken over de verdere gang van zaken en de wijze van controle. Natuurlijk moeten de werknemers van dergelijke afspraken op de hoogte zijn.

Deze voorschriften gelden zowel voor werknemers die buiten Nederland wonen, zoals grensarbeiders, als voor werknemers die tijdelijk buiten Nederland verblijven. Het maakt geen verschil of iemand voor werk of vakantie in het buitenland verblijft of dat hij daar woont.

Afwijkende procedures België en Duitsland

Een werknemer die in Duitsland of België is, moet zich ziekmelden bij zijn werkgever. De werkgever meldt de werknemer ziek bij UWV. UWV neemt vervolgens contact op met de zieke werknemer en vraagt of hij de controle wil laten plaatsvinden volgens de voorschriften die in Duitsland/België gelden of door UWV. Als de werknemer de controle wil laten plaatsvinden vanuit Duitsland of België, dan informeert UWV de werknemer over de procedure in het betreffende land. Kiest de werknemer voor controle in Duitsland/België, dan kan UWV de werknemer nog wel oproepen voor begeleiding bij de re-integratie. De betaling wordt gedaan door UWV. Door de procedure kan het enkele weken duren voor het geld op de rekening wordt gestort.

De procedure in Duitsland
De werknemer meldt zich ziek bij zijn Duitse huisarts of, als hij die niet heeft, bij de Allgemeinse Ortskrankenkasse, die een arts aanwijst. De arts maakt een zogenaamde 'Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung' (AUB) op voor de Ortskrankenkasse. Deze AUB moet de werknemer opsturen naar UWV in Amsterdam:
UWV afdeling Ziektewet
Postbus 57015
1040 CT Amsterdam

Ziek worden in andere landen

Als de werknemer ziek wordt in een land waarmee geen verdrag is gesloten, kan voor de controle op de arbeidsongeschiktheid niet de hulp worden ingeroepen van een buitenlands orgaan. Als de werkgever het loon moet doorbetalen, dient de controle in overleg met de arbodienst te worden geregeld. De controle van de ziekte gaat via de regels van het woonland. Dus in België en Duitsland moet de werknemer naar zijn huisarts die dan rapporteert aan de uitvoeringsinstantie in het buitenland die een en ander weer doorgeeft aan de bedrijfsarts. In de praktijk stuurt de werkgever de werknemer naar de bedrijfsarts en gaan de werknemers hier vaak naar toe. Van werknemer kan echter formeel niet verlangd worden naar zijn werkland (Nederland) af te reizen voor het bezoeken van de bedrijfsarts

Als de werknemer recht heeft op een ZW-uitkering, verzorgt UWV de controle.Bij discussie over de vraag of sprake is van arbeidsongeschiktheid mag niet de voorwaarde worden gesteld dat de werknemer een deskundigenoordeel van het UWV overlegt. Het Europese recht beschermt grensarbeiders tegen een te strikte toepassing van nationale voorschriften. Zo kan bijvoorbeeld een Duitse verklaring van arbeidsongeschiktheid voldoen om te bewijzen dat sprake is van arbeidsongeschiktheid.

Op vakantie gaan tijdens ziekte

Wanneer een werknemer tijdens zijn ziekte naar het buitenland op vakantie wil, is overleg nodig met de arbodienst. Deze kan beoordelen of de vakantie niet belemmerend zal zijn voor de genezing. Omgekeerd kan de vakantie natuurlijk ook juist goed voor zijn gezondheid zijn. Ook van een zieke werknemer wordt verwacht dat hij zijn wettelijke vakantiedagen opneemt als hij daartoe in staat is. Hij is immers dan ook vrijgesteld van zijn re-integratieverplichting. Verder moeten in overleg met arbodienst afspraken worden gemaakt over de datum waarop de werknemer terug moet zijn.

Als de werknemer een ZW-uitkering van UWV ontvangt, moet hij voor hij naar het buitenland vertrekt hiervoor toestemming vragen aan UWV. Als de werknemer zonder toestemming naar het buitenland vertrekt, om welke reden dan ook, loopt zijn recht op een ZW-uitkering gevaar. Meestal wordt met de werknemer afgesproken dat hij zich op een bepaalde datum weer in Nederland zal melden op het spreekuur van de verzekeringsarts. Over het algemeen krijgt de werknemer voor vertrek een oproepbrief van UWV mee.

Links in de kennisbank
Wet- en regelgeving
Externe links
Bedrijfseigen documenten
Overige informatie
/prol/
Docnr: 144726