Alles over de loonaangifte

Opleidingen

Momenteel alleen incompany

Kosten

Vanaf € 404,00 tot € 505,00
per deelnemer
(Bekijk onze tariefinformatie)
(Incompany op aanvraag)

All-in prijs, dus inclusief:

treinretour 1e klas of parkeerkaart
documentatie
lunchbuffet
koffie, thee, frisdrank
exclusief BTW

Docent

Voor incompany geen docent bekend

Over deze opleiding

Kennistraining
Maximaal 20 deelnemers
Basisniveau
83 6

Deze opleiding is niet meer actief

Verminder de kans op belastingcontrole en naheffingen

Deelnemers aan deze studiedag beoordeelden deze gemiddeld met een 8,6.

Uit de evaluaties: ”Goede studiedag waar we met zijn allen veel aan gehad hebben”

Alles over de loonaangifte is een studiedag die anders is dan alle andere, doordat we niet alleen naar uw kant van de aangifteketen kijken, maar ook naar de kant van de ontvanger, de Belastingdienst. Gerrie de Hoop bespreekt aan de hand van eigen ervaring "uw" kant van de aangifteketen, maar heeft zich ook uitgebreid verdiept in de zaken die volgens de Belastingdienst nog al eens mis gaan bij de loonaangifte. Hij geeft u vandaag goed inzicht in die veelgemaakte fouten, waardoor u meteen al kunt voorkomen tegen overbodige kosten aan te lopen. Fouten in de loonaangifte kunnen namelijk grote gevolgen hebben. Door de invoering van de Werkkostenregeling wordt het inzichtelijk houden van de loonaangifteketen (vrije ruimte) nog crucialer. Vergissingen leiden tot naheffingen of boetes, maar werken ook door in de berekening van premies, uitkeringen en toeslagen. Door goed inzicht te hebben in de verwerking van de gegevensstroom bij u en de Belastingdienst kunt u fouten voorkomen. En door op die manier de loonaangifteketen optimaal te laten verlopen worden ook controles minder noodzakelijk en minder frequent. Daar is niet alleen de Belastingdienst blij mee, maar alle werkgevers, en daar bent ook u dus bij gebaat.

Voor wie is de training Alles over de loonaangifte van belang?

Goede kennis van de loonaangifteketen is belangrijk voor alle salaris- en financiële professionals die te maken hebben met de uitwisseling van (loon)gegevens met de Belastingdienst. In de nieuws-sectie op onze website staat een kort artikel met de titel "klein foutje, grote gevolgen", waarin zichtbaar gemaakt wordt wat de gevolgen kunnen zijn van een klein foutje, met name omdat de gegevens die u verstrekt naar veel meer instanties dan alleen de Belastingdienst en UWV gaan. 

Hoe is deze studiedag opgebouwd?

Tijdens deze training krijgt u kennis van en inzicht in het belang van een goede gegevenskwaliteit in de loonaangifteketen. Dit gebeurt aan de hand van praktijksituaties die zowel door de docent als door de deelnemers zelf worden ingebracht. Het uiteindelijke doel: inzicht krijgen in de gegevensstromen en de verwerking daarvan, waardoor fouten, en daaruit voortvloeiende naheffingen en boetes, kunnen worden voorkomen en controles minder nodig zijn.

Welke onderwerpen komen er aan de orde?

 • Het belang van goede gegevens voor zowel het ketenproces als de afnemers van de loonaangifte keten.
  Voorbeelden maken zichtbaar hoe correcte gegevens ook direct effect sorteren voor de (ex)werknemer, onder meer bij de (dagloon)berekening ten behoeve van toeslagen en uitkeringen.
 • Inzicht geven in hoe de controlemechanismes in het ketenproces nu werken. (Terugkoppelingen "vanaf de poort" of later in het verwerkingsproces.)
  Voorbeelden geven inzicht in fout-signalen die met inhoudingsplichtigen worden besproken en de huidige pogingen om die structureel te voorkomen.
 • Aanpak van een loonheffingsonderzoek. Op hoofdlijnen wordt doorgenomen hoe een loonheffingsonderzoek wordt uitgevoerd. Daarbij wordt een link gelegd naar het horizontaliseren van toezicht en de nadruk op tax control framework.
  Voorbeelden van kwaliteitsbevindingen in het toezicht.
 • Naast herstel wordt steeds meer aandacht besteed aan het in de toekomst voorkomen van fouten. De Belastingdienst werkt samen met software-ontwikkelaars om de interne gegevensbeheersing van de salarisadministrateur te ondersteunen.
  Voorbeelden worden gegeven van het samen delen van interpretaties, data, normatiek en analyse mogelijkheden gericht op het verhogen van de kwaliteit van de eerste vastlegging.

DocNr: 33282

x
Deze website gebruikt cookies. Bekijk de privacy verklaring voor meer informatie. Privacy verklaring. Prima!