Automatisering lost elk probleem op. Toch?

Geplaatst door Frans la Poutré (franslapoutre@2xplain.nl) op 13 juli 2016

Dit weekend was ik met een grote opruiming bezig omdat... nouja, de reden is niet zo relevant voor deze blog. Dozen gingen open die in geen jaren open geweest waren en over alles moest een besluit genomen worden: houden of weggooien. Dat laatste is nog niet zo makkelijk want bij elk dingetje dat in je handen komt, komen de herinneringen in je hoofd.

20MB harde schijf

Volkomen onverwacht kwam uit een doos met matchbox-autootjes of meccano of iets anders irrelevants ineens een mijlpaal uit de wereld van de vakinformatie voor de salarisadministratie tevoorschijn: het “Elektronisch Supplement bij het Handboek Salarisadministratie”. Het contrast met een krantenartikel dat ik die ochtend gelezen had vond ik frappant, maar daarover meer verderop in deze blog.

1994 was het. Twee jaar nadat de allereerste opleiding voor het Praktijkdiploma Salarisadministratie (later opgegaan in PDL) ontwikkeld was door Jos van Weert, in opdracht van het vakblad Aanspraak, waarvan ik toen uitgever was. Tijdens deze opleiding kregen de cursisten een heus computerpracticum, want veel salarisadministrateurs hadden nog nooit een toetsenbord aangeraakt. Even voor het juiste beeld: de computers waarmee gewerkt werd hadden 4Mb werkgeheugen, een harde schijf van 20Mb een processor van 16Mhz, een 14 inch monitor en een 14K4 modem. Ter vergelijking: vandaag de dag liggen die cijfers rond 4Gb, 1 Tb, 4000Mhz, 22 inch en 40Mbit.

Met één druk op de knop

Voor onze vakinformatie lazen we het genoemde vakblad Aanspraak en hadden we het Handboek Salarisadministratie in de kast staan. In 1994 kwam daar dus het elektronisch supplement bij. “Met één druk op de knop” kwam zo de actuele regelgeving op je scherm. Tot dan toe moesten abonnees altijd wachten tot de nieuwe pagina's gedrukt waren. De nieuwe mogelijkheden van automatisering werden zo optimaal toegepast om de beperkingen van informatievoorziening via gedrukte media te omzeilen.

Ook in de uitoefening van het vak begon de computer door te dringen, hoewel automatiseerders hun best moesten doen om de voordelen ten opzichte van handwerk te verkopen. Veel vakgenoten vertrouwden die apparaten niet; anderen voorspelden een snel einde van ons vak.

Hoe het verder gegaan is met de automatisering weten we inmiddels, en ook is duidelijk dat de pessimisten geen gelijk hebben gekregen. Ons vak leeft meer dan ooit tevoren en automatisering lost elk probleem op. Toch?

Te weinig WW voor duizenden werklozen

Dan komt het artikeltje dat zaterdag in Trouw stond bovenborrelen. Duizenden flexwerkers en herintreders krijgen veel minder WW dan waar ze recht op hebben. Dat komt door nieuwe rekenregels in juli 2015, die zo nadelig uitvielen dat ze later “gerepareerd” werden. Het UWV kan echter pas vanaf 1 april 2017 de gerepareerde regelgeving toepassen. Er moeten wellicht 60.000 gevallen met de hand berekend worden, meldt UWV-voorzitter Bruins vol afgrijzen, en "dat is een zeer risicovol proces". Er blijkt zelfs een groep helemaal niet gecompenseerd te kunnen worden, omdat die te ingewikkeld is voor het computersysteem. De rechter heeft al geoordeeld dat het UWV niet mag wachten tot 1 april 2017, maar de uitkeringsinstantie is in beroep gegaan.

 

Er is veel verbeterd sinds 1994, maar er is blijkbaar toch ook wel wat misgegaan. Automatisering leek een mooi hulpmiddel, maar lijkt sommige instanties nu hulpeloos gemaakt te hebben. Voor mij blijft automatisering fascinerend. Eerst met Aanspraak en later met 2Xplain hebben we er altijd slim gebruik van weten te maken. Met onze webinars en vernieuwde vakopleidingen voegen we weer een vernieuwende opleidingsvorm toe. Maar wel met het uitgangspunt dat de automatisering ten dienste moet staan van de inhoud. Niet andersom.

Het artikel in Trouw kan helaas alleen gelezen worden als je een (gratis) account hebt. En iedere toespeling tussen het hierboven beschrevene en een bepaald artikel uit Metronieuws (*klik*) is uiteraard irrelevant.

 

Relevante links:

Naar alle blogs

Docnr: 101975