Sinterkerstmis


Sinterkerstmis en uw loonadministratie, hoe pakt u dit aan?

Organiseert uw bedrijf dit jaar ook weer een sinterklaas- of kerstfeest? Ontzettend leuk! Sinterklaasfeesten, kerstfeesten en kerstpakketten zijn een fantastische manier om uw werknemers, zakenrelaties en vrijwilligers te laten zien hoezeer u ze waardeert. Het geeft iedereen de kans om elkaar weer eens bij een informele gelegenheid te zien en de banden te versterken. Wel is het van belang om dit goed aan te pakken in uw loonadministratie. U wilt natuurlijk niet dat in plaats van sinterklaas en kerstman de Belastingdienst op de deur klopt. Maar hoe doet u dat? Wij zetten het voor u op een rijtje!

Een sinterklaas- of kerstfeest: locatie, locatie, locatie

Een sinterklaas- of kerstfeest zien we binnen de werkkostenregeling als een personeelsfeest. Er zijn twee mogelijkheden, afhankelijk van de locatie van het feest. Zal de viering op het bedrijf zelf plaatsvinden of in een externe gelegenheid? De voordeligste optie is om het feest op het bedrijf zelf plaats te laten vinden. In dat geval is er sprake van een voorziening op de werkplek, waardoor de consumpties tijdens het feest voor de werknemers, hun partners en kinderen vrijgesteld zijn. Zal het feest op een externe locatie plaatsvinden? Dan moeten de totale kosten van de huur van de locatie en de consumpties als loon aangemerkt worden. Hierbij wilt u natuurlijk voorkomen dat het feest bij de werknemers op de salarisstrook zal worden belast. Om deze reden kan het worden aangewezen als eindheffingsloon, waarmee het dus beslag legt op een deel van de vrije ruimte. Dit is ook het geval voor de andere kosten, zoals het inhuren van een sinterklaas of kerstman.

Het zijn artiesten

Wist u trouwens dat sinterklaas, zijn pieten en de kerstman door de Belastingdienst als artiesten worden aangemerkt? Als u ze rechtstreeks inhuurt, zult u daarom moeten nagaan of de artiestenregeling moet worden toegepast. Misschien is het daarom handiger om een artiestenbureau of uw eigen medewerkers in te schakelen.

Cadeaus van de goedheiligman

Cadeaus moeten als loon worden aangemerkt, onafhankelijk van de locatie van het feest. U kunt ervoor kiezen om de pakjes aan te wijzen als eindheffingsloon en zo ten laste van uw vrije ruimte te laten komen. Een andere optie is dat de pakjes worden betaald door de personeelsvereniging. De pakjes zouden dan vrij gegeven kunnen worden.

Kerstpakketten voor werknemers

Kerstpakketten zijn een leuke manier om waardering te geven aan uw werknemers. Ook kerstpakketten moet u op de juiste manier opnemen in uw administratie. Wanneer u dit goed doet kunt u deze onbelast uitdelen. Om de kerstpakketten onbelast uit te kunnen delen, moet u ze aanwijzen als eindheffingsloon. Dat gaat dan ten koste van uw vrije ruimte.

Kerstpakketten voor anderen

Misschien wilt u ook een kerstpakket schenken aan bijvoorbeeld een zakelijk relatie. In dit geval is de werkkostenregeling niet van toepassing, want de zakelijke relatie is geen werknemer. Hoewel u geen heffing af hoeft te dragen, zijn er wel fiscale gevolgen. Voor uw relatie is het namelijk een vorm van inkomen. U mag in dit geval de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen voor uw rekening nemen. U moet dan over het kerstpakket eindheffing aan de Belastingdienst afdragen. Aan uw relatie en de Belastingdienst geeft u vervolgens aan dat u het op deze wijze aanpakt. Voor het berekenen van de eindheffing past u een tarief toe van 45 procent, indien de waarde van het pakket niet meer is dan €136,-. Ligt de waarde van het geschenk hoger? Dan past u over de volledige waarde een tarief toe van 75 procent. We hopen dat we het u een stukje gemakkelijker hebben gemaakt de komende feestdagen. Wij wensen u een hele fijne sinterklaas en kerst en hopen dat u flink geniet van de feestjes en kerstpakketten!

 

 

Docnr: 118285