Tijdelijk toegankelijk document uit PayRoll Kennisbank PRO

Gelijke behandeling

Werkgevers mogen bij het aangaan en gedurende de loop van de arbeidsovereenkomst in principe geen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen, of naar ras, geloof of seksuele voorkeur. Er zijn in onze wetten meer artikelen over gelijke behandeling.

Gelijke behandeling en non-discriminatie is het centrale thema in zes wettelijke regelingen. Deze wetgeving verbiedt het maken van onderscheid op diverse gronden. In het arbeidsproces richt dit verbod zich onder meer tot de werkgever, uitzend-, detacherings- en projectbureaus, wervings- en selectiebureaus en tot cao-partijen.

Soms is onderscheid toch toegestaan. Als voor een film een acteur gezocht wordt, die de rol van de mannelijke bandiet moet vervullen, hoeft de filmmaker niet in zee te gaan met een vrouwelijke acteur.

Het verbod onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen is het oudste verbod: het is niet toegestaan onderscheid op grond van geslacht te maken. In de loop van de tijd zijn er tal van andere discriminatiegronden in afzonderlijke wetten bij gekomen. De recentste wetten verbieden het maken van onderscheid op grond van een handicap of chronische ziekte en op grond van leeftijd.

De zes wetten voor gelijke behandeling worden hierna inhoudelijk besproken. Enkele onderwerpen die deze wetten gemeenschappelijk hebben, komen het meest uitvoerig aan de orde bij de bespreking van de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB). De mogelijkheden van een procedure bij het College voor de Rechten van de Mens (voorheen: Commissie Gelijke Behandeling), worden in een afzonderlijke paragraaf toegelicht. Het College adviseert over en houdt toezicht op de handhaving van de zes wetten.

Achtereenvolgens komen aan de orde:

  • Algemene wet gelijke behandeling (AWGB);
  • Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen (WGB m/v);
  • Wet op het verbod van onderscheid naar arbeidsduur (WOA);
  • Verbod van onderscheid op grond van het tijdelijk karakter van de arbeidsovereenkomst (EU-richtlijn inzake arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd);
  • Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (WGB handicap of chronische ziekte);
  • Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGB leeftijd);
  • College voor de Rechten van de Mens;
  • Antidiscriminatiecodes.

In 'Gelijke behandeling en arbeidsrechtelijke driehoeksrelaties' wordt vervolgens extra aandacht besteed aan de betekenis van de gelijkebehandelingswetgeving in arbeidsrechtelijke driehoeksrelaties. Vervolgens wordt in Weigering discriminatoire opdrachten gesproken over discriminatoire opdrachten van opdrachtgevers en hoe intercedenten en andere medewerkers van uitzendondernemingen hiermee om zouden moeten gaan. Dit sluit aan op onderzoek waaruit is gebleken dat vanuit uitzendondernemingen te vaak geen weerstand wordt geboden aan discriminatoire verzoeken van opdrachtgevers.

Links in de kennisbank
Bedrijfseigen documenten
Overige informatie
/prol/
Docnr: 23615